OM PIPERVIKA

PIPERVIKA PÅ FISKETORGET ER ET SJØMATHUS

Pipervika utgjør sammen med fiskebåtene som ligger til kai Oslo fisketorg. Pipervika på fisketorget samarbeider med fiskerne og Indre Oslofjord fiskerlag er deleier i Pipervika. Hjertet i Pipervika er den store fiskedisken der vi tilbyr det beste av sesongens fisk og annen sjømat. Vi vet at våre kunder ønsker fisk og sjømat av høy kvalitet, og det bestreber vi oss på å levere hver eneste dag.

I fiskedisken selger vi også ferdige retter til å ta med seg. Disse rettene er selvsagt basert på de samme gode råvarene og tilberedt med kjærlighet av våre dyktige kokker.

Pipervika på fisketorget har også et spiseri, der kan du sette seg ned og få et nydelig fiskemåltid. Maten som serveres har nordiske aner og er basert på tilgjengelighet og sesongens flotteste råvarer. Med orkersterplass til Oslofjorden kan du prøvesmake forskjellige østers eller nyte noen vellagede sushibiter, for en liten sushi- og østersbar er det også i huset.

video
Pipervika

Foto: Kjell Håkon Ditlefsen

HISTORIEN

Så lenge det har bodd folk rundt Oslofjorden har det også vært drevet fiske her. Et kongelig privilegiebrev fra tidlig på 1500-tallet slo fast at byens borgere så vel som kirken har rett til å fiske i fjorden. Oslofjorden bød på et rikt fiske og gode markedsmuligheter. Etterhvert slo fiskerne i indre Oslofjord seg ned i Pipervika. Her bodde de, herfra dro de ut med båtene sine og her solgte de fangsten sin. Fiskerne solgte direkte fra båtene. Til langt ut på 1800-tallet var det en tradisjon med løpegutter som ble sendt ut i byens forsteder for å rope ut dagens fangst. Fiskerkonene brakte varene ut til kundene.

I 1860 ble det oppført en brygge med basseng for småbåter i Pipervika. På den måten kom fiskehandelen inn i mer ordnede forhold. Men tradisjonen med å selge fisk og reker direkte fra båtene har altså holdt seg helt til i dag. Fra tirsdag til lørdag kan morgenfriske Osloborgere sikre seg nyfanget fisk og reker direkte fra fiskebåtene som ligger ved Rådhusbrygga. Denne handelen vil fortsette også etter at Pipervika på fisketorget har åpnet. Men utvalget vil være bredere og åpningstidene lengre i Pipervika på fisketorget.

I en mannsalder har drømmen og tankene om et fisketorg på Rådhusbrygga eksistert. Til slutt ga årevis med målrettet arbeid resultater. I juni 2016 kom klarsignalet til å bygge Pipervika på fisketorget fra Oslo kommune og i januar 2017 begynte arbeidene med å oppføre Pipervika. Siden da har det gått fort. Et drøyt halvår etter oppstart sto det flotte bygget på fisketorget klart til å ta imot kunder. Med åpent nesten hele uken og lange åpningstider vil Pipervika på fisketorget bidra til at sjømat av ypperste klasse blir enda mer tilgjengelig for byens beboere og turister.

Den flotte bygningen er tegnet av Dark Arkitekter.